May 2012 | Korea Selatan

Hari kedua di Seoul aku bangun awal pagi. Hmm cuaca hari tu sangat indah.Hari tu aku memutuskan untuk ke Insadong. Turun di Anguk Station, kitorang tercari-cari di mana Insadong. Sepatutnya berada berdekatan dengan area Bukchon dan Changdeokgung Palace. Memandangkan trip ni ialah free and easy, kitorang tak panic. Hanya melangkah mengikut kaki yang membawa. Redah punya redah akhirnya jumpa dengan sebuah kompleks yang sangat artful di Insadong, iaitu Ssamziegil.

Di sini kitorang tak purchase apa-apa, hanya jalan-jalan meninjau dan window shopping je di kawasan ni.

Herm..sangat kreatif.

Kawasan sekitar Insadong pada pagi itu semakin dipenuhi orang. Kitorang terus sahaja bergerak mencari Gwanghwamun Square yang berdekatan dengan pintu masuk besar Istana Gyeongbok. 

Rice cakes. Famous gak kat Korea ni.

Gwanghwamun Square. Luas dan mendamaikan di tengah kesibukan kota. Menarik cara mereka memaparkan sejarah dalam terusan tu. 

Dalam kitorang nak cari Cheongyecheon Stream, rupa-rupanya ada festival sedang berlangsung. Friendship Fair 2012. Wah best betul! Di sini ada banyak negara yang join buka booth untuk memperkenalkan masakan negara mereka. Terus saja aku gi cari gerai Malaysia. Jumpa hehe. Bukan senang nak cari makanan halal kan, jadinya kalau dah banyak negara muslim buka booth, haruslah mencuba makanan dorang.  Gambar di atas ni gerai Malaysia. Tu dorang tengah bakar sate.  

Cheongyecheon stream sangat bersih dan jernih. Masa ni ada persembahan ala pantomin yang memaparkan seolah-olah kehidupan dulu-dulu di tepi sungai. Background music dia masih terngiang-ngiang je ni. Selepas penat berjalan di Cheongyecheon ni, kitorang balik ke hostel untuk ke destinasi seterusnya pula!

Bersambung…

{Pictures taken by me using my faithful.. Samsung EX1}

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: