May 2012| Seoul, Korea Selatan

Setelah sekian lama aku tak mengupdate blog ni, sejak bulan September yang lepas, aku gigihkan diri ni untuk menulis entry terbaru. Buat pertama kalinya aku menulis entry dalam bahasa Melayu.

Ok pada awal bulan May yang lepas, aku telah ke Seoul, Korea Selatan untuk bercuti bersama seorang kawan sepejabat. Awalnya plan nak pergi dengan adik aku dan kawan-kawannya, tapi dorg tak jadi pergi menyebabkan aku pergi berdua sahaja. Berikut sedikit sebanyak catatan trip aku selama 5 hari di Korea.

Hari pertama | Gyeongbokgung Palace, Bukchon Hanok Village & Samcheongdong

 Flight kami tiba di Incheon International Airport seawal pukul 6 pagi. Setelah refreshkan diri kitorang terus menuju ke terminal bas untuk menuju ke tempat penginapan kami yang terletak di Myeongdong. Amat membantu untuk membuat sedikit study tentang pengangkutan apa yang perlu diambil supaya kita lebih confident dan tidak membuang masa. Tapi jangan risau, kat airport ni ada kiosk information yang sudi membantu memberikan lokasi gate bas berserta nombor bas yang perlu kita naik. Untuk ke Myeongdong menaiki bas, kitorang ambil bas 6015, berharga 10000won sehala dan akan turun di stop yang terakhir iaitu di Sejong Hotel. 

Inilah rupanya area Myeongdong apabila aku turun di stop yng terakhir di hadapan Sejong Hotel. Aku dan kawanku menginap di Zaza Backpackers Hostel, oleh itu mengikut peta kitorang perlu bergerak ke seberang jalan menuju Hotel Prince. Setelah meletakkan barang di reception (belum boleh check-in), kitorang terus keluar menuju destinasi pertama iaitu Gyeongbokgung. Oh sebelum tu di Incheon lagi, kitorang dah beli T-money, senang untuk bergerak di Subway nanti sebab hanya sentuhkan kad dan tak perlu membeli tiket. Masa naik bas sebelum tu pun kitorang just scan T-money tu. Senang.

Inilah gerbang masuk ke perkarangan Gyeongbokgung. Masa pergi tu tak sempat nak feel seni bina palace tu, dah jadi gambar baru dapat tengok kecantikan seni binanya.

Changing of guards ceremony kat perkarangan istana. Kawasan luas tempat pertunjukan ni belum pun masuk kawasan istana yang berbayar. Jadi tanpa tiket pun dah boleh saksikan acara ni. 

Kitorang masuk jugak ke dalam istana dan round-round dalam tu. Tiada apa yang menarik sangat, hanya senibina istana lama. Mungkin istana lama bukan interest kami.

Setelah penat berjalan sekitar Gyeongbokgung, kitorang keluar ke pintu besar dan berjalan lagi menuju ke Bukchon Hanok Village. Aku dengar tempat tu menarik dari blog-blog orang. Memandangkan kitorang tak jumpa signboard ke situ, kami bertanya kepada seorang guard yang berjalan sekitar istana. Ramai juga mereka upah guard untuk patrol area tu. Misi mencari Bukchon la yang paling memenatkan kaki kitorang untuk hari pertama ni!

Akhirnya kami jumpa tempat ni, just follow the crowds hehe. Area ni berbukit-bukit. Kitorang berjalan dan berjalan naik turun bukit sampai nak tercabut kaki rasanya. Di Seoul ni, redah je mana nampak jalan atau lorong tak perlu risau, baru adventurous. Mujur cuaca pada hari tu sangat cantik, kawasan ni terserlah berlatarkan langit yang biru!

“Bukchon Senghwarsabakmurgoan”..betul tak aku try baca Hangul ni. Makna tak tau..? Di tepi bangunan ni ada tangga ke bawah melalui celah-celah rumah orang. Kitorang amik keputusan untuk turun ke bawah. Tak rugi sebab  bila dah sampai ke bawah rupa-rupanya kitorang dah berada di kawasan Samcheongdong!

Jalan di Samcheongdong..setelah penat berjalan, kami balik semula ke Zaza untuk check-in dan berehat. 

Bersambung…

{Pictures taken by me using my faithful.. Samsung EX1, Myeongdong picture credit to Odie}

5 thoughts on “May 2012| Seoul, Korea Selatan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: